Wij beseffen dat het moeilijk is om criteria te bedenken waaraan “de beste advocaat” moet voldoen. Natuurlijk moet een advocaat overtuigend kunnen spreken, maar daarnaast is juridische diepgang minstens even belangrijk. Het gaat om het totaalplaatje. Zo is lidmaatschap van de NVSA een pré en maken mooie uitspraken dat advocaten opvallen. Wij roepen advocaten, journalisten en andere professionals op om advocaten te nomineren die een sterke indruk hebben achtergelaten. Een (korte) motivering stellen wij daarbij zeer op prijs. Dat kan zijn door te verwijzen naar een succesvol optreden in een zaak, of een goed resultaat. Met uw nominaties helpt u ons om volgend jaar weer een representatieve lijst te publiceren. Uitdrukkelijk willen wij opmerken dat, ondanks onze brede opzet, veel topadvocaten hier niet genoemd worden.

In algemene zin merken wij op dat wij ons beperken tot strafrechtadvocaten die zich met name bezig houden met commune strafzaken.
Voor de categorie “aanstormend strafrechttalent” geldt als criterium dat deze advocaat (m/v) niet langer dan 7 jaar advocaat mag zijn.
Voor de categorie “beste strafrechtkantoor” geldt dat deze veelal gevormd wordt door advocaten die in de andere categorieën vertegenwoordigd zijn. Het aantal NVSA-leden en VCAS-leden op een kantoor is verder een belangrijke graadmeter.